Arnhem en omstreken

Gelderse huurdersapp wil toegang tot alle betalingen van mogelijke huurder, mag dat wel?

Mensen kunnen zich gedwongen voelen gegevens te verstrekken door de overspannen woningmarkt.
© Pixabay
ARNHEM - Op zoek naar een sociale huurwoning of juist een stekje op de vrije markt? Verhuurders vragen daarvoor vaak te veel persoonlijke informatie, bijvoorbeeld via de Gelderse app MyQii. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen.
Marco vond dit jaar een nieuwe baan in Arnhem en ging daarom op zoek naar een nieuwe woning. Hij schakelde Bouwinvest in, dat 16.000 woningen verhuurt in heel Nederland. Maar voordat hij op zoek kon naar huurwoning, moest hij via de app MyQii toegang geven tot ál zijn betalingen van het afgelopen jaar. “Dat ging me echt te ver. Toen ik zag wat ze allemaal ophaalden, heb ik het proces stopgezet.”

Betalingen van heel jaar

MyQii, gevestigd in Arnhem, is een app waarmee woningcorporaties en verhuurders in heel Nederland je identiteit en financiën controleren. Zo legt de app, met jouw toestemming, verbinding met je belastingdienstgegevens én jouw bank. Zo krijgen ze toegang tot al jouw transacties van het afgelopen jaar. MyQii belooft dat alleen die gegevens worden opgeslagen die echt nodig zijn, de rest wordt verwijderd.
Bouwinvest vraagt via die app bij inschrijving om alle gegevens. “Buitensporig”, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. “Als je je inschrijft voor een bezichtiging zijn alleen je contactgegevens voldoende. Op het moment dat je een contract gaat tekenen, is het begrijpelijk dat er financiële informatie nodig is, om te kijken of jij de rekeningen kan voldoen.”
Bouwinvest weet op dit moment niet of ze te vroeg bepaalde persoonsgegevens vragen. “Mocht dit het geval zijn, dan zullen we dit met een hoge prioriteit aanpassen in ons verhuurproces.”

'App roept vragen op'

Behalve over verhuurders die te veel informatie vragen, is de Autoriteit Persoonsgegevens ook kritisch over apps zoals MyQii. “Als zoveel gegevens worden opgevraagd, is het essentieel dat het voor jou als gebruiker duidelijk is waar je toestemming voor geeft. In de praktijk schiet het daar vaak tekort. Ook deze app roept wel de nodige vragen op”, zegt een woordvoerder.
De AP wijst er bovendien op dat de app zegt gegevens te delen met een kredietbeoordelaar. Dat bedrijf, dat al gegevens heeft over miljoenen Nederlanders, checkt jouw kredietwaardigheid voordat je bijvoorbeeld iets koopt op afbetaling. “Het kan voorkomen dat jij geen woning hebt, maar dat MyQii misschien nog wel jouw financiële gegevens heeft. Wat gebeurt er dan met die informatie? Gaat dat dan ook nog naar een kredietbeoordelaar?”, vraagt AP zich af.

Samenwerking gestopt

Na het gesprek van Omroep Gelderland met de privacywaakhond blijkt de passage over de kredietbeoordelaar verwijderd uit de privacyverklaring van MyQii. Volgens MyQii is die samenwerking met deze kredietbeoordelaar, Focum, al in november 2023 gestopt. “Deze relatie was enkel voor een kleine groep van onze klanten die een behoefte hadden aan de kredietscore. Deze klanten zijn hier inmiddels mee gestopt.” Of ook financiële gegevens met Focum werden gedeeld, zegt MyQii niet.
De appbouwer wil verder niet ingaan op de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens, maar zegt wel dat verhuurders juist werken met MyQii ‘met het oog op privacy’. “Deze verhuurders nemen een aantal maatregelen om gegevens van kandidaten proportioneel te verwerken, zoals het gefaseerd uitvragen van persoonsgegevens, afhankelijk van waar een persoon zich bevindt in het proces.”
Gebruikers kunnen de gedeelde gegevens op ieder moment verwijderen.

Overspannen woningmarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt echter zoveel klachten over verhuurders die té vroeg té veel vragen dat ze het dit jaar tot speerpunt hebben gemaakt. Juist op een overspannen woningmarkt kunnen mensen zich gedwongen voelen om gegevens te verstrekken zonder dat het echt nodig is.
“Met bijvoorbeeld MVGM, dat onlangs via TROS Radar in het nieuws kwam, staat een streng gesprek gepland. We sluiten niet uit dat we met Bouwinvest een vergelijkbaar gesprek gaan voeren.”

Makelaar

En Marco? Die heeft uiteindelijk een huis gevonden via een makelaar. “Daar werd alleen een legitimatiebewijs en een werkgeversverklaring gevraagd, meer niet.”
Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Ken je zo'n verhaal en wil je dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe je contact met ons opneemt.