Gelderse Vallei

Bevrijdingfestival trekt ruim 90.000 mensen, maar daar is een dag later niets meer van te zien

De stad wordt weer schoongeveegd.
© Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Wageningen kijkt terug op een succesvolle 4 en 5 mei. De herdenkingen en feesten trokken ruim 90.000 mensen naar de stad. Die mensen laten ook een hoop afval achter, maar een dag na het festival is daar nog weinig van te zien.
De dag na het bevrijdingsfestival in Wageningen wordt er hard gewerkt aan het schoonvegen van de stad. "Het liefst willen we op 6 mei de stad weer leeg hebben", vertelt horeca-coördinator Casper Bijl. Het festival zelf was in ieder geval een groot succes. "Ik heb bijzonder veel plezier gehad. Het was een heel succesvol evenement met vijftien podia, veel activiteiten en zelfs iets meer bezoekers dan we normaal mogen verwelkomen", aldus Bijl.
Het grote bezoekersaantal laat zien dat zelfs na 80 jaar Bevrijdingsdag, het feest nog steeds immens populair is. "Het is nu meer dan ooit belangrijk om die vrijheid te koesteren. Als je kijkt naar wat er allemaal in de wereld aan de hand is, dan is het heel belangrijk dat die mensen die hier feest vieren zich ervan bewust zijn hoe belangrijk het is om in vrijheid feest te kunnen vieren", zegt Bijl.

Statiegeldbekers

Dit jaar werkte Wageningen met een statiegeldsysteem en hard cups. Bezoekers kochten een drankje en betaalden voor de beker van hard plastic één euro extra. Als ze deze weer inleverden kregen de bezoekers hun geld weer terug. Een groot succes vindt Bijl. "Het is echt een immens verschil als je ziet hoe de stad er gisteravond uitzag. Niet iedereen werkt nog mee aan het systeem, maar je zag wel een groot verschil met vorige jaren", vertelt hij.
Dat belooft veel goeds voor volgend jaar, wanneer gevierd wordt dat we 80 jaar in vrijheid leven. "Dit jaar was al een hele mooie generale. Als je kijkt naar wat er dit jaar allemaal al is neergezet dan kan het volgend jaar alleen maar beter worden. Het wordt grootser dan ooit", aldus Bijl.
De restanten van het bevrijdingsfestival worden opgeruimd.