Sport

Horecabazen boos: groot scherm tijdens EK voetbal kost dik pak geld

Samen op een groot scherm het EK kijken, zoals hier in Nijmegen in 2012, kan flink in de papieren lopen voor horecabazen.
© ANP
DOETINCHEM - Horeca-ondernemers pakken tijdens een groot voetbaltoernooi graag uit met grote schermen bij hun zaak. Oranjesupporters verzamelen zich daar en buiten om samen naar de wedstrijden van het Nederlands elftal kijken. Voor het komende EK, dat op 14 juni begint, staat het kijken naar grote schermen echter op losse schroeven. Ondernemers moeten namelijk een flinke 'uitzendbelasting' betalen.
Talloze horecabazen kregen de afgelopen periode een bericht binnen van Videma, dat de rechten beheert namens de uitzendgerechtigden in Nederland. In die brief werd uitgelegd dat een tv-uitzending binnen vertonen nog is toegestaan, maar dat buiten uitzenden niet meer zomaar mag. Daarvoor moet eerst een evenementenlicentie worden aangekocht, voordat de wedstrijd wordt uitgezonden.

3.000 euro afdragen

Zo'n licentie is niet bepaald goedkoop. Kijken er vijftig toeschouwers mee, dan kost dat een ondernemer 156 euro, staat in het tarievenoverzicht van Videma, die gaat over de licenties. Komen er meer supporters kijken op een plein, dan loopt de teller flink op tot ver in de honderden - of zelfs duizenden - euro's. Bij 500 kijkers betalen cafés of kroegen ruim 1.500 euro. Bij 1000 bezoekers is dat al ruim 3.000 euro.
Sjoerd Weikamp is één van de uitbaters van Reserva Wijnbar in Doetinchem. Hij baalt van de brief die hij ontving van Videma. Weikamp zag al uit naar een paar zonnige weken in juni met enkele fijne wedstrijden van Oranje. "Maar nu is er een kleine kink in de kabel gekomen", treurt hij. "Ik kan niet eens onder woorden brengen, en dat vinden we allemaal, dat je voor letterlijk ie-de-re kijker moet gaan betalen als we de tv naar het terras draaien."
Ook in Nijmegen wordt er boos gereageerd op het nieuws. Bart van de Berg van Café de Derde Kamer laat op Facebook weten het 'belachelijk' te vinden. "Voor slechts honderd kijkers voor - let wel - 2 uur (de warming-up en feestende of huilende spelers mogen we dan niet uitzenden) kost ons straks 312 euro per wedstrijd."

Praktische en ethische bezwaren

Het zorgt voor praktische obstakels: Weikamp en zijn collega-ondernemers in Doetinchem moeten, als ze zich netjes aan de regels houden, tellen hoeveel mensen er naar een groot scherm zitten te kijken en op basis daarvan een afdracht doen. "Hoe moet ik dat nou inschatten? Moet ik ze soms allemaal een kaartje verkopen om op het terras te gaan zitten?"
Moet dit nou echt via de horeca-ondernemer, die drie jaar ellende achter de rug heeft?
Uitbater Sjoerd Weikamp
Maar los van de praktische haalbaarheid vindt Weikamp het ook ethisch een verkeerd signaal van Videma. "Is dit nou de manier om je geld te verdienen?", vraagt Weikamp zich hardop af. "Aan zulke grote tv-producties is op zó veel manieren geld te verdienen. Moet dat nou echt via de horecaondernemer, die drie jaar ellende achter de rug heeft? Die mensen willen gewoon hun werk doen, supporters lekker samen naar het voetbal kijken op het terras. Ze zitten samen in de tuinen, samen in de straten en samen op het terras. En dan moet de ondernemer er voor betalen? Nee, nee. Het is tijd de krachten te bundelen en heel normaal tegen elkaar te doen."
Voorzitter Sander Wind van de Gelderse tak van Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de extra kosten voor de horeca. Hij wil eerst overleggen met de landelijke organisatie, voordat hij met een verdere reactie komt.

Goed verdienen

Eerlijk is eerlijk: Weikamp en zijn collega-ondernemers verdienen doorgaans goed aan een groot toernooi. De mensen stromen samen, kijken niet op een biertje meer of minder en als Oranje succes boekt, spekt dat de kassa flink. "Honderd procent waar", reageert Weikamp. "Maar als het echt zover komt dat we er zó veel voor moeten betalen, dan krijg je straks terrassen die vol zitten met mensen die niet van voetbal houden. Dan nodig ik die wel uit, maar volgens mij is er een andere oplossing. Laat ons allemaal een beetje geld verdienen."
Weikamp sluit niet uit dat hij hoe dan ook een groot scherm neer zal zetten op zijn terras in Doetinchem. "Maar eerst gaan we nog even 120 keer bellen met die mensen", zegt hij lachend, maar toch ook resoluut. "Ik wil niet eens weten wat het me zou kosten, ik wil een andere oplossing. Punt."
Videma wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek. "Wij zijn met Koninklijke Horeca Nederland in gesprek. Op dit moment kunnen we geen uitspraken doen."

Het Nederlands elftal begint op zondag 16 juni aan het EK in Duitsland. Die middag is om 15.00 uur Polen de eerste tegenstander. Op vrijdag 21 juni volgt de volgende wedstrijd, om 21.00 uur tegen Frankrijk. De laatste groepswedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 25 juni, om 18.00 uur tegen Oostenrijk.